In memoriam – Nicolae Manolescu

English version

A trecut la cele vesnice unul dintre marii Profesori si Cercetatori din medicina romaneasca : Nicolae Manolescu (1936-2020).

A fost fiul unui ilustru Profesor Universitar, distins oftalmolog si multi ani Decan al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Asa incit, tinarul Nicolae i-a cunoscut in casa parinteasca pe aproape toti marii profesori ai medicinei romanesti de la acea vreme.

Cu o asemenea ascendenta a avut de infruntat, din pacate, prigoana comunista si de aceea drumul sau in medicina de performanta a fost unul lung si sinuos.

In acest parcurs s-a specializat mai intii in medicina veterinara dar si-a descoperit foarte repede si pasiunea pentru cercetare. Sansa i-a suris, gasindu-si loc in echipa profesorului Octavian Costachel, in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti. Si-a ales un domeniu dificil dar extrem de interesant : oncologia comparata, in care a adus contributii foarte valoroase : primele imagini de microscopie electronica ale fenomenului killer-celular si primele imagini color analog (precursorul fotografiei digitale actuale) de celule si tesuturi in microscopia electronica de scanare (SEM) si de transmisie (TEM).

Multe din cercetarile pe animale le-a efectuat la Institutului Pasteur din Bucuresti, unitate prestigioasa, cu un rol important in dezvoltarea cercetarii medicale romanesti.

Este autorul a  peste 500 de lucrari si comunicari stiintifice,  a 25 de carti si al unui remarcabil atlas : Nicolae Manolescu, Emilia Balint- Atlas de oncocitomorfologie la canide si feline , Ed. Curtea Veche 2009.  A obtinut 6 brevete de inventie.

A colaborat cu profesorul Ioan Pop De Popa la introducerea valvei de porc mistret in chirurgia cardiaca (860 de asemenea valve au fost implantate la om).

Dupa 1990, Profesorul Manolescu s-a implicat activ in dezvoltarea invatamintului universitar privat, detinind functii de conducere la unele din institutiile nou infiintate.

Pentru intrega sa opera stiintifica a primit numeroase recunoasteri, atit la nivel national (membru titular al Academiei de Stiinte Medicale si Presedinte al Sectiei de Medicina Comparata, membru corespondent al Academiei Romane), cit si international (membru corespondent al Academiei Franceze de Medicina).

Relatia sa personala cu Andre-Laurent Parodi, profesor de Medicina Veterinara si Presedinte al Academiei Franceze de Medicina a condus la stringerea relatiilor intre cele doua academii si semnarea unui acord bilateral de cooperare.

Profesorul Manolescu  a detinut functii de mare raspundere in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerului Cercetarii si Ministerului Educatiei Nationale.

A fost expert al Uniunii Europene si al ONU in probleme de bioterorism, un domeniu care a constituit o preocupare importanta pentru Nicolae Manolescu.

Dezvoltind oncologia comparata, Profesorul Nicolae Manolescu a privit intotdeuna sanatatea ca fiind una singura, la animale si la om. Cu atit mai mult cu cit bolile se pot transmite de la animal la om si invers, iar cunostintele despre boli pot fi si ele extrapolate intre medicina veterinara si cea umana. De altfel, Nicolae Manolescu era un expert si in virusurile Corona, boala pe care a studiat-o foarte mult la animale si care, printr-o amara ironie a sortii i-a grabit sfirsitul.

Impreuna cu alti vizionari, Profesorul Manolescu a anticipat un concept caruia i-a dedicat aproape in intregime ultima parte a activitatii sale : « One Health »- « O singura sanatate ».

Astazi este unul din domeniile cele mai « fierbinti » ale medicinei, in care se fac zi de zi progrese remarcabile.

Profesorul Nicolae Manolescu poate fi considerat unul din pionierii domeniului la nivel international.

Inca anul 2013 a prezentat experienta romaneasca la Simpozionul FEAM (Federatia Europeana a Academiilor de Medicina) desfasurat la Bucuresti, pe care l-am organizat ca presedinte al Academiei de Stiinte Medicale si unde Profesorul Manolescu s-a afirmat ca unul din expertii de frunte in materie.

Au urmat alte manifestari stiintifice nationale si internationale la care Domnia Sa a prezentat progresele inregistrate de Romania. Intre acestea a fost un nou Simpozion al FEAM organizat la Bucuresti in anul 2018, de aceasta data cu Profesorul Nicolae Manolescu ca presedinte.

Dar cea mai importanta realizare poate fi considerata infiintarea organizatiei non-guvernamentele One Health Romania, cu sprijinul FEAM, Academiei de Stiinte Medicale si Universitatii Spiru Haret si avind sase sectiuni : Medicina comparata, Oncologie comparata, Zoonoze, Medicina ocupationala, Alimentatie si nutritie, Medicina mediului precum si filiale in majoritatea marilor orase din tara.

Asociatia reuneste valorosi specialisti, din toate generatiile si din intraga tara si are menirea sa reprezinte Romania intr-un domeniu extrem de dinamic al medicinei contemporane.

Rolul de coordonator si mentor al Profesorului Manolescu a fost esential atit in infiintarea cit si in functionarea asociatiei. Va fi extrem de greu de inlocuit pentru ca experienta, valorea stiintifica si puterea sa de munca sint aproape imposibil de gasit in alta parte.

Asociatia « One Health » reprezinta, insa, mostenirea cea mai importanta a marelui Profesor. Asa incit, rugindu-ne ca Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, trebuie sa fim constienti ca cel mai bun mod de a-i cinsti memoria este sa ducem mai departe mostenirea lui !

 

Prof.dr. Irinel Popescu

 

 

NICOLAE MANOLESCU

21.07.1936 – 28.11.2020

 Profesor Universitar Honoris Causa, Doctor Honoris Causa, Profesor Emeritus

Membru corespondent al Academiei Române

Membru corespondent al Academiei Franceze de Medicină

Primul specialist care a reușit să fotografieze (1978) FENOMENUL KILLER-CELULAR prin microscopia electronică SEM (scanning), precum si realizarea,  în premieră internaţională, a PRIMELOR IMAGINI COLOR ANALOG (precursorul fotografiei digitale actuale) de celule şi ţesuturi în microscopia electronică scanning (SEM) şi de transmisie (TEM) (1980).

  • Cercetător principal gradul I – Institutul Oncologic „Prof.dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti
  • Director Ştiinţific – Universitatea Spiru Haret, Bucureşti
  • Profesor titular Anatomie Patologică, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Medicină Veterinară
  • Preşedinte de Secţie la Academia de Ştiinţe Medicale – Secţia de Medicină Comparată
  • Preşedinte de Secţie la Academia de Ştiinţe Medicale – Secţia de Medicină Comparată
  • Preşedinte al Fundaţiei Societatea Română de Oncologie Comparată
  • Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania
  • Vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice

 

1978 – Laureat al Premiului Academiei Române

1980 – Laureat al Premiului  internaţional Nikola Tesla

2002 – Profesor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti

2003 – Doctor Honoris Causa al Universităţii BIOTERRA Bucureşti

2004 – Profesor Honoris Causa al Universităţii BIOTERRA

1978, 1980, 2009 – 3 cărti distinse cu premiul Academiei Romane

2002 – Târgul Internaţional de Inventică – Geneva 2002 – medalie aur

2002 – Târgul Internaţional de Inventică – Bruxelles 2002 – medalie aur

2004 – Târgul Internaţional de Inventică – Geneva 2004 – medalie argint

2004 – Târgul Internaţional de Inventică – Bruxelles 2004 – medalie bronz

 

A participat activ la 5 conferințe internaționale cu funcţia de preşedinte, 2 cu funcţia de vice-preşedinte, 15 cu funcţia de membru și 25 cu funcţia de secretar general.

 

Începând cu anul 2015, pune bazele asociației ONE – Health New Medical Concept România, prin intermediul căreia a promovat conceptul de “o singură sănătate”, în ceea ce privește omu, animalul și mediu.

Ca președinte al Asociației ONE Health New Medical Concept România, a pus România pe harta mondială ONE Health, organizând, sub egida FEAM două conferinte internaționale ONE Health și două conferințe naționale.

Nu în ultimul rând, este “părintele” revistei One Health new medical journal, unde a ocupat funcția de editor șef.

 

 

Prof. Irinel Popescu

Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost o personalitate distinsa, care a contribuit foarte mult la progresul medicinei romanesti! Conceptul de One Health i se datoreaza integral in Romania si, in buna masura, chiar si la nivel international! O mare pierdere pentru noi toti! Ii vom pastra o vesnica amintire!

 

Cristi Sonea

Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca-n  pace ,iar spiritul “ONE HEALTH” sa dainuie peste timp. Condoleante familiei dlui  Acad Prf dr.univ, membru al Academiei Române, Membru al Academieide Medicina din Franta. Nu va vom uita niciodata mentorul nostru  drag.

 

Sabin Cinca

A fost un om cu totul deosebit care a fost un exemplu pentru mine și pentru mulți altii

Sunt convins ca și în alte lumi va fi un om la fel de prezent și de activ

Dumnezeu sa îl primeasca

 

Flori Constantinescu

Nu pot sa cred că un om atât de puternic a fost învins de boala aceasta teribilă!  O să ne lipsească foarte mult!!!

Dumnezeu să-l odihnească !

 

Marin Cornelia

Dumnezeu să-l odihnească! O pierdere neașteptată și fără putință de compensare. O capacitate de munca și  o inteligență rare.

 

Prof. Cristina Garlea

Drum lin  distinsului om si savant spre cer .

dl Prof acad  Manolescu

ne va lipsi mereu

Vasile Cepoi

O mare pierdere. Suntem datori sa ducem mai departe proiectul gândit de el. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 

Gabriel Predoi

Dumnezeu sa l odihneasca in pace! A fost si va ramana Parintele de necontestat al On Health Romania si nu numai! A fost Liderul Cercetarii si diagnosticului morfopatologic in cadrul ICVB “ Pasteur” , practic Romania si dicolo de granitele noastre, creeator de Organizatii profesionale notionale si internationale…. o Somitate greu de egalat!

Respect si recunostinta ETERNA!

 

Andrei Sever Muresan

Ne-a părăsit un OM de valoare.Dumnezeu sa îl primească in împărăția sa.Sincere condoleanțe familiei!

 

Cristian Mladin

A plecat din aceasta lume o personalitate remarcabila a Romaniei.

A fost un om stralucitor si nobil prin gandirea si faptele sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe domnul profesor Nicolae Manolescu!

 

 

Academician, Profesor Universitar Doctor Nicolae MANOLESCU,

personalitate de neuitat a Medicinei Veterinare din România

Vestea trecerii în nefiinţă a Marelui Profesor Academician Doctor Nicolae MANOLESCU, de la Academia Română, a produs suferinţă în colectivul Disciplinei de Parazitologie din Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi în rândul membrilor Fundaţiei “Scientia Parasitologica Pro Vita”.

Calităţile sale excepţionale de mare dascăl, facultatea de a înţelege timpul prin care trece explică succesele pe care le-a avut în formarea discipolilor săi. Profesorul, prin activitatea depusă la catedra de Anatomie Patologică, din Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti, în perioada când a condus-o, prin spiritul social, iubirea de aproape, a contribuit în mare măsură la înălţarea învăţământului medical veterinar din România.

Este locul să amintim aspectul vizionar al gândirii sale ştiinţifice. Opera sa constituie un izvor de inspiraţii pentru urmaşi. A fost un adept convins al medicinei comparate , initiator si lider al

asociatiei din România , cu reverberaţii internaţionale-“One Health, One medicine” ,vizionar atât prin cercetările sale, cât şi prin spiritul său organizatoric. “Zeii au plasat diagnosticul înaintea terapiei” a spus un mare clinician. Opera Profesorului s-a bazat pe o vastă experienţă de diagnostician, în domniul oncologiei comparate şi microscopiei electronice,fiind credincios apărător al practicii veterinare şi cercetarii, în medicina comparată.

Oferea mărinimos întregul său tezaur de cunoştinţe, de la cazuistică la bogaţia preparatelor histopatologice. Fizionomia sa aducea cu ea voia bună. Fire optimistă şi jovială, făcea ca expunerile sale să fie presărate cu vorbe de duh, ce menţineau permanent atenţia trează.

Amintirea Profesorului Academician Nicolae MANOLESCU ne readuce în memorie un gând, adesea amintit de marele Iuliu Haţieganu:

“Un lucru frumos nu moare; nu există frumuseţi care se pierd. Ele persistă ani şi nu se dizolvă mai mult decât diamantul, iar cineva care va trece le va vedea strălucind, le va culege şi va fi fericit”.

30 noiembrie 2020

Prof.Univ.Dr.Vasile COZMA

Prof.Univ.Dr.Calin GHERMAN

Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca,

Fundaţia Scientia Parasitologica Pro Vita